Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Friday 21 August 2009

De Vierde Man (1984)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Εκθαμβωτική χήρα που έχει ήδη αποχαιρετίσει τρεις συζύγους παίρνει υπό τη σκέπη της ομοφυλόφιλο συγγραφέα με προβλήματα αλκοολισμού. Όταν ο τελευταίος ερωτεύεται τον νέο της εραστή αρχίζει να υποψιάζεται ότι η οικοδέσποινά του είναι σίριαλ κίλερ και φοβάται ότι ένας ακόμη φόνος είναι προ των θυρών.
Ποιος θα είναι όμως ο τέταρτος άνθρωπος;


Συντελεστές :
Ταινία - διαβατήριο για το Χόλιγουντ του σκηνοθέτη Πολ Φερχόφεν, του πρωταγωνιστή Τζερόεν Κράμπε αλλά και του -τότε- κινηματογραφιστή Γιαν Ντε Μποντ, που αργότερα σκηνοθέτησε τα "Speed", "Twister" και την δεύτερη ταινία της Lara Croft. Τα υπόλοιπα ονόματα άγνωστα εκτός Ολλανδίας. Στα αξιοσημείωτα τα βραβεία που απέσπασε ο Φερχόφεν στα φεστιβάλ του Αβοριάζ(Special Jury Award) και του Τορόντο(International Critics' Award) αλλά και το βραβείο των κριτικών του Λος Άντζελες.

Γιατί το De Vierde Man;
Το τελευταίο Ολλανδικό φιλμ του Πολ Φερχόφεν πριν γνωρίσει την επιτυχία στους λόφους του Χόλιγουντ έχει όλα τα συστατικά των ταινιών που τον έκαναν διάσημο: σεξ, βία, αγωνία και τη γνωστή δόση αισθησιασμού για την οποία πολλάκις έχει κατηγορηθεί. Εδώ ωστόσο στυλ και εικόνα ισορροπούν πλήρως με την πυρετώδη αφήγηση και συνθέτουν μια ταινία α λα Βασικό Ένστικτο - απλώς μικρότερη και καλύτερη.

Αγαπημένα σημεία:
Κάθε σκηνή έχει σχέση με το σεξ. Είτε το βλέπεις να γίνεται, είτε το μυρίζεις, είτε απλά το αισθάνεσαι. Νομίζω ότι θα αποτελλούσε ιεροσυλία να δείξω προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένη σκηνή.

Βρήκα στις σημειώσεις μου:
- O Πολ Φερχόφεν θεωρεί την συγκεκριμένη ταινία prequel του "Basic Instinct".
- Την ταινία την γέμισε ο Φερχόφεν με συμβολισμούς και αναφορές στην Βίβλο με σκοπό να απαντήσει στους Ολλανδούς κριτικούς που είχαν χαρακτηρίσει τις προηγούμενες δουλειές του ως 'ρηχές'.

No comments: