Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Thursday 21 June 2007

Groundhog Day (1993)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Ο Φιλ Κόνορς είναι παρουσιαστής του δελτίου καιρού σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Είναι ένας άνθρωπος αντιπαθής λόγω του ιδιότροπου χαρακτήρα του, του εγωισμού και της ειρωνικής διάθεσης του. Κατά τη διάρκεια όμως ενός ρεπορτάζ σε μια παρακείμενη πόλη – όπου πήγε να καλύψει δημοσιογραφικά την τοπική γιορτή της Ημέρας της Μαρμότας- θα συνειδητοποιήσει με τρόμο ότι ζει κάθε μέρα την ίδια μέρα!! Στην αρχή θα το χρησιμοποιήσει προς όφελος του ικανοποιώντας όλες τις φαντασιώσεις και τα απωθημένα του, αλλά σύντομα θα αρχίσει να κουράζεται...

Συντελεστές :
Τον Φιλ Κόνορς ερμηνεύει υποδειγματικά ο Μπιλ Μάρεϊ ενσαρκώνοντας όλες τις μεταβολές στην ψυχοσύνθεση του ήρωα χωρίς να υποκύπτει στις γνωστές του μανιέρες – παγίδες. Την Ρίτα, τη γλυκιά παραγωγό που του αλλάζει ουσιαστικά τη ζωή παίζει η Αντι Μακντάουελ (από τις πιο όμορφες γυναικείες παρουσίες του Χόλυγουντ και μια από τις προσωπικές μου αδυναμίες) με το γνωστό της τρόπο. Σκηνοθετεί ο Χάρολντ Ράμις (τον ξέρουμε από τις χαμηλού βεληνεκούς κωμωδίες 'Ανάλυσέ το' και 'Ξανα-αναλυσέ το' αλλά και σαν τον 3ο Ghostbuster).

Γιατί το Groundhog Day;
Πρώτον και κύριον για την ιδέα στην οποία βασίζεται, την οποία βρήκα εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Είναι τόσο αστείο όσο και εφιαλτικό το να είσαι εγκλωβισμένος σε μια αέναη επανάληψη χωρίς καμία διαφοροποίηση. Για τους έξυπνους διαλόγους και το χιούμορ που διαπνέει την ταινία. Για τον Μπιλ Μάρεϊ που ουσιαστικά είναι αυτός που κουβαλάει στις πλάτες του το όλο εγχείρημα και αποδεικνύει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει τόσο στις κωμικές όσο και στις δραματικές απαιτήσεις του ρόλου. Τέλος για την μεγάλη μου αδυναμία που λέγαμε λίγο πιο πάνω... εε ναι τι να κάνουμε, η Άντι είναι Θεά!!!

Αγαπημένα σημεία:
Η πρώτη μέρα του εφιάλτη, οι προσπάθειες του Φιλ να 'ρίξει' τη Ρίτα, η 'μεταμόρφωση' του Φιλ σε συμπαθητικό άνθρωπο, η κενή έκφραση που έχει το πρόσωπο του Φιλ κάθε φορά που ξυπνάει από το ραδιόφωνο - ξυπνητήρι.

Ατάκες που θα μείνουν:
- Φιλ: Είμαι ένας Θεός... δεν είμαι Ο Θεός... δε νομίζω.

- Κα Λάνκαστερ: Κοιμηθήκατε καλά κε Κόνορς?
- Φιλ: Κοιμήθηκα μόνος κα Λάνκαστερ..


Βρήκα στις σημειώσεις μου:
- Οσες φορές ο σκηνοθέτης προσπαθούσε να εξηγήσει κάποια σκηνή στον Μάρεϊ, αυτός του απαντούσε: 'απλώς πες μου ..καλός Φιλ ή κακός Φιλ;'

- Σύμφωνα με το σκηνοθέτη αυτή η μέρα, 'Η Μέρα της Μαρμότας' επαναλαμβάνεται για περίπου 10 χρόνια.

- Κέρδισε το 1994 το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου στα BAFTA Awards.

No comments: