Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Friday 1 June 2007

Top Secret! (1984)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Αντ' αυτού παραθέτω ένα μέρος διάλογου απο την ταινία...

Νικ Ρίβερς: 'Άκου Χίλαρυ. Δεν είμαι ο πρώτος τύπος που ερωτεύτηκε μια γυναίκα που την γνώρισε σε ένα εστιατόριο και που ήταν κόρη ενός επιστήμονα που έχει απαχθεί και τελικά την χάνει από τον εφηβικό της έρωτα, που τελευταία φορά τον είχε δει σε ένα ερημονήσι και που τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά, είναι αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης'.


Χίλαρυ Φλωμόντ: 'Το ξέρω. Ακούγεται σαν κακή ταινία!'

Συντελεστές :
Η θρυλική τριάδα Ζάκερ - Ζάκερ - Έημπραχαμ έδειξε δείγματα γραφής με το 'Airplane!' το 1980 και εδώ επιστρέφουν με περισσότερη ακόμα έμπνευση και τρέλα. Ο Βαλ Κίλμερ κάνει ίσως ένα απο τα περίεργα ντεμπουτα στον κινηματογράφο, ενώ εμφανίζεται και ο -πολύς- Ομάρ Σαρίφ.

Γιατί το Top Secret;
Γιατί κάθε φορά που το (ξανά)βλέπω, ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Γιατί μέσα σε σχεδόν μιάμιση ώρα καταφέρνει να σατιρίσει όλα τα κλισέ πολεμικών - κατασκοπευτικών ταινιών των προηγούμενων δεκαετιών.

Αγαπημένα σημεία:
Όσες φορές και να την δω πάντα με εντυπωσιάζει η σκηνή στο Σουηδικό Βιβλιοπωλείο, που είναι γυρισμένη εξ' ολοκλήρου ανάποδα(!). Η σκηνή της συμπλοκής των Γάλλων Αντιστασιακών με τους Ανατολικογερμανούς στρατιώτες. Και φυσικά το υπέροχο 'Σκιάχτρο' στο τέλος της ταινίας...

Κι αφού ξεκινήσαμε με διάλογο απο την ταινία, ας συνεχίσουμε:
Μάρτιν: Νικ, δοκίμασα τα πάντα: την πρεσβεία, την Γερμανική κυβέρνηση, το συμβούλιο. Μίλησα μέχρι και στον πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών. Κανένα όφελος, δεν μπορώ να προκαλέσω οργασμό στην γυναίκα μου!

Χίλαρυ Φλωμόντ: Ο θείος μου γεννήθηκε στην Αμερική.
Νικ Ρίβερς: Αλήθεια;
Χίλαρυ Φλωμόντ: Ήταν όμως από τους τυχερούς. Κατάφερε και απέδρασε με αερόστατο κατά την διάρκεια της προεδρείας του Τζίμυ Κάρτερ.

Στρατηγός Στρεκ: [μιλάει στο τηλέφωνο] Ποιά είναι η κατάσταση του λοχία Κρούγκερ;
[παύση]
Στρατηγός Στρεκ: Πολύ καλά, ενημερώστε με αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατάσταση του.
[Κλείνει το Τηλέφωνο]
Στρατηγός Στρεκ: Πέθανε.