Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Friday 7 September 2007

Rosemary's Baby

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Η Ρόζμαρι Γουντχάουζ (Μία Φάροου) και ο σύζυγός της (Τζον Κασαβέτης), ανερχόμενος ηθοποιός, μετακομίζουν στο καινούριο τους σπίτι και σύντομα πιάνουν φιλίες με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει στο διπλανό διαμέρισμα. Η καριέρα του Γκάι Γουντχάουζ ξαφνικά εκτινάσσετε και η οικογένεια ετοιμάζεται να αποκτήσει σύντομα και ένα τρίτο μέλος. Όμως, η εγκυμοσύνη της νεαρής Ρόζμαρι δεν μοιάζει με καμία άλλη... Περίεργες συμπτώσεις, φρικτοί πόνοι και ο αφόρητος εγκλεισμός της νεαρής κοπέλας κρύβουν από πίσω τους μια απίστευτη συνομωσία.

Συντελεστές :
Εκτός από την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του νεοφερμένου (τότε) στην Αμερική Πολάνσκι, η σκοτεινή ατμόσφαιρα του φιλμ βασίστηκε κατά πολύ στο physique των ηθοποιών. Η καχεκτική Μια Φάροου με το κατάλευκο δέρμα (σύμβολό της αθωότητας) και τη αφοπλιστική ματιά της, ενσάρκωσε με το καλύτερο τρόπο το θύμα. Ο Τζον Κασαβέτης απεικόνιζε εκπληκτικά τον ψευτο-κουλτουριάρη αριβίστα ηθοποιό. Επιπλέον, η εικόνα της Ρουθ Γκόρντον και του Σίδνεϊ Μπλάκμερ έκοβαν την ανάσα του θεατή, απλά και μόνο με την θέαση τους. Φυσικά, η τετράδα των ηθοποιών πραγματοποίησε και συγκλονιστικές ερμηνείες...

Γιατί το Rosemary's Baby:
Σκοτεινή ατμόσφαιρα, κλειστοφοβικό σκηνικό, φόβος για το μεταφυσικό, ψυχολογική πίεση είναι μόνο μερικές από τις αρετές της ταινίας. Το 'Μωρό Της Ρόζμαρι' αποτελεί ένα από τα λίγα θρίλερ που δεν βλέπεις ούτε μια σταγόνα αίμα, ούτε μια σκηνή βίας. Η ένταση προκαλείται από την ψυχολογική ταύτιση του θεατή με την πρωταγωνίστρια, που υποφέρει για έναν άγνωστο γι’αυτήν σκοπό. Η ταινία στοχεύει στα ενδότερα του ψυχισμού του θεατή, παίζοντας ένα δεξιοτεχνικό παιχνίδι με τους φόβους που πηγάζουν στη χριστιανική μας ανατροφή. Ο Πολάνσκι μετατρέπει την πιο υπέροχη στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης (εγκυμοσύνη), σε ένα ασύλληπτο εφιάλτη.

Αγαπημένα σημεία:
Η σύλληψη του μωρού. Πλάνα θολά, από την οπτική γωνία της Ρόζμαρι που παίρνουν την μορφή ενός ζωντανού εφιάλτη. Περίτεχνα κοντινά στα χέρια και στο πρόσωπο του τέρατος καθώς και ένα σκοτεινό βάθος πεδίου που καταφέρνει να προκαλέσει τρόμο στον θεατή. Επίσης, η τελευταία σκηνή της αποκάλυψης... Μια απίστευτη σεκάνς που λειτουργεί ως μέσο κάθαρσης για τη Ρόζμαρι.

Βρήκα στις σημειώσεις μου:
- Αρχικά, ο Πολάνσκι ήθελε τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο ρόλο του Γκάι, αλλά ο αμερικάνος ηθοποιός εκείνη την εποχή γύριζε τον 'Πρωταθλητή Του Ιλίγγου'. Επίσης, είχε γίνει κρούση και στον Τζακ Νίκολσον για τον ίδιο ρόλο.
- Η Μία Φάροου κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έλαβε τα χαρτιά έκδοσης διαζυγίου από τον τότε άντρα της Φρανκ Σινάτρα.
- Συγκλονιστική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι η έγκυος γυναίκα του Ρομάν Πολάνσκι δολοφονήθηκε ένα χρόνο μετά τα γυρίσματα της ταινίας, από το Τσάρλς Μάνσον και την ομάδα του.

5 comments:

dunno said...

μονο και μονο το τρεηλερ μου ξυπνησε την ανατριχιλα των παιδικων μου χρονων.πραγματικα απο τα κορυφαια ψυχολογικα θριλερ

Cineπαρμενοι said...

korifaio thriller!
deite kai mas. eimaste sxetika kainourgioi!

salerosa said...

Ναι ήταν πολύ καλή ταινία.Την είδα τώρα πρόσφατα.Εγώ προσωπικά με είχε συνεπάρρει η ατμόσφαιρα είχα ψιλο αγριευτεί...
Πολύ καλή.

salerosa said...

επίσης ξέχασα να πω ότι είχε και πολύ καλή μουσική στους τίτλους αρχής και τέλους!!!Μου άρεσε πολύ!!

suspiria said...

Θρίλερ από τα λίγα. Δεν κάνει ούτε μία ελάχιστη καμπύλη. Καθηλωτικό.

Αυτό που γράφεις για την γυναίκα του Πολάνσκι δεν το ήξερα. Απίστευτο.