Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Saturday 30 June 2007

Amores Perros (2000)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Τρεις ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους με ένα παράξενο και σαδιστικό τρόπο... Ο Οκτάβιο είναι ένας Μεξικάνος έφηβος που κινείται στα όρια της παραβατικότητας, ο οποίος βάζει τον σκύλο του σε αγώνες, για να μαζέψει λεφτά. Ο μοναδικός του στόχος είναι η φυγή μαζί με τον ανεκπλήρωτο έρωτα του... την γυναίκα του αδελφού του. Μετά από έναν αγώνα που δεν κύλησε ομαλά, ο Οκτάβιο θα προκαλέσει ένα ατύχημα, το οποίο θα αποτελέσει τον αφηγηματικό καταλύτη για τις άλλες δύο ιστορίες που διηγείται η ταινία.

Συντελεστές :
Η ταινία έχει δύο μόνο πρωταγωνιστές και αυτοί βρίσκονται πίσω από την κάμερα! Ο Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου δείχνει το σπουδαίο κινηματογραφικό του ταλέντο από την πρώτη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία του. Από την άλλη μεριά ο σεναριογράφος Γκιγέρμο Αριάγα σερβίρει στον Μεξικάνο σκηνοθέτη μια ευρηματική σπονδυλωτή ιστορία, που κάνει το 'Pulp Fiction' να φαίνεται απλά σαν ένας 'ρηχός' οιωνός. Από τους ηθοποιούς δεν διακρίνεται κανείς έντονα για την ερμηνευτική του ιδιοφυΐα... ίσως γιατί δεν τους άφησαν ο Ινιαρίτου με τον Αριάγα.

Γιατί το Amores Perros;
Γιατί πολύ απλά με άγγιξε η συναισθηματική του υπερβολή. Γιατί το μοντάζ της ταινίας σου προκαλεί ένα ευχάριστο πονοκέφαλο, με μια αίσθηση γλυκιάς νιρβάνα. Γιατί η σκηνοθετική δεινότητα του Ινιαρίτου δεν με άφησε να πάρω ανάσα για 154 λεπτά. Γιατί Αριάγα κατάφερε να συνδέσει τις ταξικές διαφορές και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις τριών ιστοριών με μια ποιητική αφήγηση. Γιατί μου αρέσει περισσότερο ο λατινοαμερικάνικος συναισθηματισμός από την ρηχή Χολιγουντιανή συρραφή εικόνων. Γιατί, τελικά η ζωή μας καθορίζεται από αυτά που χάνουμε...

Αγαπημένα σημεία:
Τα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας όπου το κάδρο βρίσκεται έξω από την σκηνή δράσης (δίνοντας ο σκηνοθέτης το στοιχείο, ότι βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο) και ο θεατής προσπαθεί να μπει μέσα στην ιστορία, μόνο μέσα από τις φωνές των ηθοποιών. Επίσης, το τέλος της ταινίας με το τσιτάτο, το οποίο περικλείει το νόημα μιας ταινίας δυόμιση ωρών, σε οκτώ λέξεις...

Βρήκα στις σημειώσεις μου:
- Το όνομα που αποφασίζει να δώσει ο Ελ Κίβο στο σκύλο του στο τέλος της ταινίας ('Νέγκρο') είναι το παρατσούκλι του Ινιαρίτου.
- Όταν ο Ελ Κίβο διαβάζει την εφημερίδα του, εμφανίζεται ως διαφήμιση σε μια από τις σελίδες η αφίσα της ταινίας 'Άνοιξε Τα Μάτια' (Abre los ojos) του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, προφανώς για να δείξει ο σκηνοθέτης την εκτίμηση του για αυτήν.
- Ο Ινιαρίτου εμφανίζεται στην ταινία σε μια σκηνή ως βοηθός του εκδότη, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μια εκ των τριών ιστοριών.

9 comments:

Anonymous said...

μπορει να εχω δει το 90% των ταινιων που προτεινεις,και πολυ χαιρομαι που καποιες απο αυτες τις εχει δει και καποιος αλλος σ'αυτην την ψωροκοσταινα εκτος απο μενα,αλλαυπαρχουν και κανα δυο που πραγματικα θα ηθελα να μαθω απο που τις βρηκες.ειτε εχει φοβερο βιντεο κλαμπ στην γειτονια σου,ειτε πρεπει αν μαθω απο που κατεβαζεις :)

οπως και να εχει keep up the good work,πολυ ενδιαφερον blog.

cine8 said...

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια... Οι ταινίες που αναφέρω προέρχονται από πολλές πηγές :)
Ορισμένες τις έχω δει στον κινηματογράφο, άλλες τις έχω δει σε dvd ενώ κάποιες απλά τις έχω "βρει" απο το μουλαράκι (eMule)...
Πρόσφατα προσπάθησα να βρω επίσημα κάποιες απο αυτές τις ταινίες και να τις προβάλλω με την μορφή αφιερώματος αλλά ανθρακες ο θησαυρός... Ελπίζω την επόμενη φορά να έχω περισσότερη τύχη!

dunno said...

παντως εχουμε αρκετα παραπλησιο γουστο στις ταινιες αν κρινω απο το blog σου και εχω ενα αρκετα μεγαλο αρχειο παλιων ταινιων (απο το 1910 και βαλε) οποτε αν εχεις καμια λιστα με ταινιες που ψαχνεις καντην μια πασα απο εδω και που ξερεις μπορει να εισαι τυχερος.

cine8 said...

Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι οι υπότιτλοι... ειδικά για κάποιες ασιατικές ταινίες :) Να 'σαι σίγουρος πως σύντομα θα σε ενοχλήσω... όπως και εσύ αν ψάχνεις κάποια συγκεκριμένη ταινία, ενημερωσέ με.

Wonder said...

Ταινιάρα ρσ, αλλά πολλή πίκρα...

Nathalie said...

Τι να πω γι'αυτή την ταινία; Με στιγμάτισε.. Τη θεωρώ την καλύτερη από όλα τα φιλμ των Innaritu - Arriaga.Μ'άρεσε πολύ το κείμενο και γενικά το μπλογκ..

ICEMAN said...

ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΑΜΟΡΕΣ ΠΕΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ? ΠΕΣ ΚΑΜΙΑ 10 .

suspiria said...

Προσωπική άποψη: Ο Iñárritu, παρόλο που έχει μικρή φιλμογραφία ως σκηνοθέτης, έχει 3 πολύ ισχυρά έργα, ένα από αυτά και το "Amores Perros". Τα άλλα δύο για εμένα είναι το 21Grams και το ακόμα καλύτερο Babel.

Επίσης δεν παραβλέπεται σε καμία περίπτωση ο θεός ο μεχικάνος :P Θεός και σ' αυτήν την ταινία.

suspiria said...

Επίσης ως απάντηση στον Iceman, έχω παρομοιάσει για κάποιο λόγο που ούτε εγώ ξέρω το Amores Perros με το Cidade de Deus (Η Πόλη του Θεού). Αν θες δες το.