Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Sunday 3 June 2007

Delicatessen (1991)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Σε μια μελλοντική εκδοχή της γης ο κόσμος πλέον ζει σε μικρές κοινότητες κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σ' έναν από αυτούς τους μικρόκοσμους, εμφανίζεται ένας άνεργος κλόουν και αναλαμβάνει τη συντήρηση του κτηρίου που στεγάζεται η ομάδα. Η συνάντηση του με την κόρη του χασάπη, που διατηρεί στο ισόγειο αγορά κρέατος, καταλήγει σε ένα ρομαντικό ειδύλιο. Βέβαια... εντύπωση του προκαλεί και η ικανότητα του χασάπη να βρίσκει συχνά κρέας, σε μιά εποχή που αποτελεί είδος εν ανεπαρκεια!

Συντελεστές :
Ο Ζενέ και ο Καρό μας μεταφέρουν σε μια άλλη εκδοχή της γης μετά την αποκάλυψη. Ο συνδυασμός της σουρεαλιστικής σκηνοθεσίας με τη σκοτεινή φωτογραφία και τη γεμάτη νοσταλγία μουσική, επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα που συγγενεύει σε ένα βαθμό με αυτήν του επίσης φουτουριστικού 'Brazil'.

Γιατί το Delicatessen;
Γιατί αυτόν τον κινηματογραφο δεν τον συναντάς συχνά. Γιατί το μονοπάτι που επέλεξαν οι δημιουργοί ήταν επικίνδυνο και αραιά πατημένο. Γιατί είναι μία καλογυρισμένη και άρτια παραγωγή που δεν πατάει κοινούς, αλλά σίγουρους τόπους. Και γιατί σ΄αυτές τις περιπτώσεις δύο είναι καταλήξεις: η αποτυχία με ένα αποτέλεσμα απο γραφικό έως γελοίο και η επιτυχία με έπαθλο μια ταινία που δεν ακολουθεί, αλλά οριοθετεί το συγκεκριμένο είδος, δηλαδή μία σουρεαλιστική, φουτουριστική μαύρη κωμωδία! Έπαθλο που άξια κερδίζει το 'Delicatessen'.

Αγαπημένα σημεία:
Η αρχική σκηνή της απόδρασης του συντηρητή, που διαδραματίζεται εν αγνοία μας του από τι προσπαθεί να ξεφύγει. Η -κάτι σαν- χορογραφία στη σκηνή που προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιό σημείο τρίζει το κρεββάτι και το 'κατεδαφιστικό' τέλος.

Αν σας άρεσε δείτε επίσης:
-'Spider' του Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ
-'Brazil' του Τέρυ Γκίλιαμ
-'A Clockwork Orange' του Στάνλευ Κιούμπρικ
-'V for Vendetta' του Τζέημς ΜακΤέιγκ

4 comments:

Rizobreaker said...

Πολύ καλή ταινία το delicatessen! Αν και λίγο περίεργη βέβαια...

cine8 said...

Με τελικά οι περίεργες ταινίες δεν είναι αυτές που σπανίζουν; Από νορμάλ έχουμε δει αρκετές...

mamma said...

Καταπληκτική ταινιά! Την είχα δει σε θερινό:)

Κατά τύχη έφτασα σε σένα ψάχνοντας αναφορές (για να στείλω λινκ σε φίλο) για την ταινία Blade Runner (τι ταινία! αξεπέραστη).

Χαίρομαι που σε βρήκα:)

suspiria said...

σουρίαλ. την λατρεύω αυτήν την ταινία. έχω αποστηθίσει το σενάριο από τις τόσες φορές που την έχω δει.