Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Tuesday 5 June 2007

Escape from New York (1981)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Αμερική 1998. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α έχει μετατρέψει την πόλη της Νέας Υόρκης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου τοποθετούνται οι πιο 'σεσημασμένοι' καταπατητές του νόμου σε ισόβια κάθειρξη. Η 'φυλακή' φρουρείται μόνο γύρω από τα τείχη της πόλης, με τους φυλακισμένους να ζουν με τους δικούς τους νόμους εντός των τειχών. Όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α βρίσκεται αιχμάλωτος των φυλακισμένων (μετά από τρομοκρατική ενέργεια), οι αρχές εναποθέτουν τις λιγοστές ελπίδες τους στο πιο ακατάλληλο – φαινομενικά – άτομο... Τον ξακουστό κακοποιό που 'δεν νοιάζεται για κανέναν, πέρα από τον εαυτό του', τον Σνέικ Πλίσκεν.

Συντελεστές :
Συγκρατηθείτε, γιατί τόσο περίεργο και αντιφατικά αρμονικό καστ δύσκολα συναντάς σε άλλη ταινία. Αρχίζουμε… Καταρχήν, Τζον (εδώ προσκυνώ) Κάρπεντερ στην σκηνοθεσία. Το καστ αποτελούν ο 'μάτσο' Κερτ Ράσελ (Σνέικ Πλίσκεν), ο πάντα βλοσυρός Λι Βαν Κλιφ, οι κλασικές πλέον cult φιγούρες Ντόναλντ Πλέζανς, Έρνεστ Μπόργκνάιν, Χάρι Ντιν Στάντον και κερασάκι στην τούρτα, ο Άιζακ Χέιζ στον ρόλο του 'κακού'.

Γιατί το Escape from New York;
Γιατί για μένα αποτελεί πρότυπο φουτουριστικής περιπέτειας και γιατί ότι είναι δια χειρός του 'μάστορα' Τζον Κάρπεντερ αποτελεί εγγύηση. Με έναν υποδειγματικό αφηγηματικό ρυθμό, ο Κάρπεντερ μπλέκει τη γουέστερν μυθολογία με μια καρτουνίστικη διάθεση στην απεικόνιση των χαρακτήρων και φτιάχνει μια ταινία με μοναδική ουτοπική ατμόσφαιρα, εμπλουτίζοντας την διακριτικά με αλληγορικές 'πινελιές'. Ο Κερτ Ράσελ με 'φτιάχνει' στο ρόλο του αντισυμβατικού ήρωα και το πως κόλλησε με τον Κάρπεντερ με πηγαίνει συνειρμικά σε ένα άλλο μεγάλο δίδυμο της μεγάλης οθόνης, αυτό του Κλιντ Ίστγουντ με τον Σέρτζιο Λεόνε. Μερικές φορές τελικά οι μούσες ανήκουν στο αρσενικό γένος. Τέλος, το φιλμ αποτελεί οδηγό για κάθε επίδοξο σκηνοθέτη blockbuster.

Αγαπημένα σημεία:
Η σκηνή της εισόδου του Σνέικ στην πόλη με το μικρό αεροπλάνο, η απεικόνιση της φουτουριστικής Νέας Υόρκης, η μονομαχία στο ρινγκ, το αντισυμβατικό φινάλε. Γενικότερα, οποιαδήποτε σκηνή εμφανίζεται ο Κερτ Ράσελ και οποιαδήποτε ατάκα βγαίνει από το στόμα του με χαρακτηριστική μαγκιά και βραχνάδα.

Βρήκα.... ψάχνοντας:
- Ο Κάρπεντερ γύρισε πολλά χρόνια αργότερα ένα σχεδόν πανομοιότυπο (σε πλοκή) σίκουελ με τίτλο 'Escape From L.A', την αυτό-παρωδιακή διάθεση του οποίου, λίγοι κατάλαβαν.
- Ο ίδιος ο Κάρπεντερ (όπως και στα περισσότερα έργα του) είναι υπεύθυνος για το 'θρυλικό' μουσικό θέμα της ταινίας.
- Το στούντιο είχε σαν πρώτη επιλογή τον Τόμι Λι Τζόουνς για τον χαρακτήρα του Σνέικ Πλίσκεν.
- Ράσελ και Κάρπεντερ συνεργάστηκαν σε άλλα τρία φιλμ: 'Τhe Thing', 'Big Trouble In Little China', 'Escape From L.A'.

3 comments:

Anonymous said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

cine8 said...

Μετάφραση απο το Systran:
'Oi, I found yours blog for google the well interesting one I liked this post to you. When to give of the one passed by mine blog, is on personalized t-shirts, shows step by step as to create a well personalized t-shirt way. Until more.'

Anonymous said...

Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις μια παρουσίαση της ταινίας they live