Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Wednesday 30 May 2007

The Evil Dead (1981)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Πέντε φοιτητές αποφασίζουν να περάσουν ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο σε απομονωμένο σπίτι στη εξοχή. Εκεί βρίσκουν ένα παράξενο βιβλίο συνοδευόμενο από μια κασέτα. Οι αφελείς νεαροί, νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποια φάρσα, ενδίδουν στον πειρασμό να ακούσουν το περιεχόμενο και ... 'ξυπνούν' τα σατανικά πνεύματα του δάσους! Μια πραγματικά λανθασμένη κίνηση, μια και ο ένας μετά τον άλλο μετατρέπονται σε αιμοδιψή ζόμπι. Το τι ακολουθεί με μία πρόταση… Welcome to hell!

Συντελεστές :
Το φιλμ αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σαμ Ράιμι ('Σπάιντερμαν'), ο οποίος έγραψε και το σενάριο. Με ένα πενιχρό budget (375.000 δολάρια) και ένα άσημο καστ, ο Ράιμι κατάφερε να φτιάξει μία must see- ταινία για τους λάτρεις του τρόμου.

Γιατί το The Evil Dead;
Γιατί, ενώ ο χαρακτηρισμός cult χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό κατά κόρον, το συγκεκριμένο φιλμ αποτελεί την επιτομή του όρου. Απαράμιλλη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ, εκπληκτικός έλεγχος των κανόνων του σασπένς, αυθεντική b-movie αισθητική, ευρηματικά εφέ, όλα ανακατεύονται σε ένα μπλέντερ αίματος που καταφέρνει να μετατρέψει τα gore και splatter στοιχεία της ταινίας σε μια, άνευ προηγουμένου, 'διασκεδαστική' εμπειρία. Μετά από αυτό το φιλμ, οι ταινίες τρόμου περάσανε σ΄ένα άλλο, πιο extreme επίπεδο.

Αγαπημένα σημεία:
H δαιμονική φωνή στην μαγνητοφωνημένη κασέτα, η σκηνή βιασμού μιας φοιτήτριας από ένα δέντρο(;), η μάχη του πρωταγωνιστή με το μισοπεθαμένο ζόμπι στην προσπάθεια του να το θάψει, το ντελιριακά 'αηδιαστικό' τελευταίο τέταρτο του φιλμ, το φινάλε με την αεικίνητη κάμερα-δαίμονα που εισβάλει στον μοναδικό επιζώντα (ουφ, κουράστηκα).

Μύθος ή Πραγματικότητα:
- Ο πρωταγωνιστής Μπρους Κάμπελ είναι κολλητός του Ράιμι και γνωρίζονται από τα γυμνασιακά τους χρόνια.
-Το φιλμ είχε απαγορευτεί από πολλές χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ιρλανδία κ.α) λόγω της γραφικής βίας αλλά και εξαιτίας της 'θρυλικής' σκηνής του βιασμού.
-Δύο συνέχειες σε σκηνοθεσία Ράιμι ακολούθησαν ('Evil Dead 2', 'Army of Darkness') ενώ το αρχικό φιλμ μεταφέρθηκε και σε μιούζικαλ(;) με την συγκατάθεση του δημιουργού του.