Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Monday 28 May 2007

Blade Runner (1982)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Πόλη: Λος Άντζελες /Έτος: 2019.
Ο αστυνομικός Ρικ Ντεκάρ, λίγο πριν τη συναξιοδότησή του, αναλαμβάνει την αποστολή να αποσύρει (σσ. εκτελέσει) 6 παράνομα ανθρωπόμορφα ρομπότ, γνωστά και ως ρέπλικες. Οι ρέπλικες έχουν κηρυχτεί εκτός νόμου στη γη μετά την ανταρσία τους σε κάποια αποικία και ο Ντεκάρ ανήκει στο ειδικό σώμα της αστυνομίας Blade Runner, που αναλαμβάνει την εξολοθρευσή τους.

Συντελεστές :
Τρία χρόνια μετά το 'Alien' ο Ρίντλει Σκότ ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία νουβέλα του πιο hot -ίσως- σύγχρονου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Φίλιπ Κ. Ντικ. Τον Ντεκάρ υποδύεται ο Χάρισον Φορντ που πλαισιώνεται από αξιολόγους ηθοποιούς, όπως Ρούντγκερ Χάουερ, Σην Γιάνγκ, Ντάρυλ Χάνα, Έντουαρτ Τζέημς Όλμος και Τζοάνα Κάσσιντυ. Φυσικά ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η μουσική του -δικού μας- Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Γιατί το Blade Runner;
Ο Ρίντλευ Σκοτ, με το Blade Runner, έφτασε τόσο μακριά που ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στο είδος. Μια ιστορική ταινία για τον κινηματογραφό της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο! Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή, δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο το τελικό αποτέλεσμα με τα αποπνιχτικά σκηνικά να συμβάλλουν καθοριστικά στη μοναδική ατμόσφαιρα της ταινίας.

Αγαπημένα σημεία:
Η στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία του Σκοτ, η παρανοϊκή φυσιογνωμία του Χάουερ, τα επιβλητικα σκηνικά, η απουσία του ηθικού μαύρου και άσπρου, η μουσική του Βαγγέλη, τα φιλοσοφικά διλήματα ακόμη και τα -κατακριτέα απο πολλούς- 'voice-over' συνθέτουν το απόλυτο νεονουάρ ύφος σε μια φουτουριστική, σκοτεινή και μελαγχολική κοινωνία.

Μύθος ή Πραγματικότητα:
- Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που είχε για να ολοκληρωθεί η ταινία, δημιουργήθηκε ένας περίεργος μύθος. Ο μύθος της Κατάρας του Blade Runner. Αρκετές εταιρίες αποφάσισαν να διαφημιστούν μέσα απο την ταινία, με το αζημίωτο φυσικά. Υπολόγισαν όμως χωρίς την κατάρα, αφού οι περισσότερες αντιμετώπισαν στην συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ένας σημαντικός αριθμός απο αυτές κατέληξαν στην πτώχευση. Μερικές από αυτές είναι οι Atari, Bell System, Pan Am και Cuisinart.

3 comments:

alekos said...

Γεια σας και από εμένα μόλις ανακάλυψα το μπλογκ και το bladerunner ήταν η πρώτη μου επιλογή.
Κάνετε υπέροχη δουλεία, συνεχίστε να μας προσφέρεται ωραίες ταινίες

Υπέροχη ατμόσφαιρα στην ταινία αν και κάποιες στιγμές η έλλειψη δράσης την έκανε να χολώνει.

cine8 said...

Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σου. Θα συνεχιζω όσο.... αντέχω! Σχετικά με την ταινία, μερικές φορές η δράση μπορεί να λείπει, όμως άλλα πράγματα την υποκαθιστούν.

Anonymous said...

Επιτέλους, το έθεσες τόσο απλά αλλά
και τόσο περιεκτικά.
Πολύ καιρό έψαχνα να βρω τρόπο να
εκφράσω την τεράστια επίδραση των
ταινιών του Ρ.Σκοτ στο είδος της
επιστ. φαντασίας.
Σκεφτόμουν ότι με το 'Alien' και το
'Blade Runner' έφτασε στην κορυφή
των Ιμαλαϊων όπου από εκεί και μετά
υπάρχει το τίποτα.
Αλλά τελικά είναι ακριβώς όπως το
έθεσες :
"έφτασε τόσο μακριά που ουσιαστικά ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ"...