Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Wednesday 9 May 2007

12 Angry Men (1957)

Υπόθεση (σε 5 γραμμές) :
Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για μία υπόθεση φόνου. Όλοι συμφωνούν αμέσως στην ενοχή του κατηγορούμενου. Όλοι ... εκτός από τον ένορκο νούμερο οκτώ, ο οποίος διατηρεί επιφυλάξεις και θέλει να επανεξετάσει την υπόθεση πριν καταδικάσει έναν άνθρωπο σε θάνατο. Σ΄αυτήν του την προσπάθεια θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εμπάθεια των υπολοίπων ενόρκων που "αντικατοπτρίζουν" τις προκαταλήψεις μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κάθε ψηφοφορία των ενόρκων είναι και μία μάχη...

Συντελεστές:
Ο Σίντνευ Λιούμετ μέχρι το '12 Angry Men ' ήταν απλώς ένας πολλά υποσχόμενος τηλεοπτικός σκηνοθέτης. Με την πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα καθιερώθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους και μας χαρισε ταινίες όπως το 'Σέρπικο', την 'Ετυμηγορία' και τη 'Σκυλίσια Μέρα'. Επιπλέον ο Χένρυ Φόντα ηγείται μιάς ιδιαίτερα προικισμένης ομάδας ηθοποιών.

Γιατί το 12 Angry Men?
Γιατί ενώ μου ακουγόταν κοινό και βαρετό ότι για σχεδόν 90 λεπτά, δώδεκα χαρακτήρες αλληλοεπιδρούν σε ένα μικρό - σχεδόν κλειστοφοβικό- δωμάτιο ενόρκων, καταφέρε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο! Προτείνω να διδάσκεται στο πρώτο έτος των σχολών κινηματογράφου για το πως το μπάτζετ, τα σκηνικά και οι κομπάρσοι δεν είναι απαραίτητα σε μια πραγματικά 'μεγάλη' ταινία.

Αγαπημένα σημεία:
Όταν ο ένορκος νούμερο δέκα μιλάει προσβλητικά για τους άπορους, όλοι του γυρνούν την πλάτη και ο ένορκος νούμερο τέσσερα του λέει να κάτσει κάτω και να μην ξαναμιλήσει. Μέχρι το τέλος της ταινίας ο ένορκος νούμερο δέκα δεν ξεστομίζει άλλη ατάκα.

Μου τράβηξαν την προσοχή:
- Δεν υπάρχει ούτε ένας γυναικείος ρόλος.
- Δεν μαθαίνουμε τα ονόματα των δέκα από τους δώδεκα ενόρκους.

1 comment:

Anonymous said...

Πραγματικά , είναι πολύ αξιόλογη ταινία.Έχει θεατρική χροιά μιας και διαδραματίζεται σε ένα όχι ιδιαίτερα φωτεινό,στενόχωρο δωμάτιο και έχει μια καταπληκτική ανάλυση χαρακτήρων.Την είχα δει πριν 20 χρόνια περίπου στην τηλεόραση και θυμόμουν την εξαιρετική ερμηνεία του Henry Fonda.Χθες την ξανάδα και ανακάλυψα ότι όλο το team των ηθοποιών είναι εξαιρετικό.Εντύπωση μου έκανε , ότι ο κάθε ρόλος (ο κάθε ένορκος δηλαδή) γνωμοδοτεί βάσει της κοινωνικής του θέσης (επάγγελμα, οικονομική κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο)αλλά και της ψυχολογικής του κατάστασης (στερεότυπα,οικογενειακές σχέσεις κλπ.).Εξαιρετικό σενάριο , αποδεικνύει ότι το Hollywood είχε κάποτε τη δυνατότητα να ψυχαγωγεί και όχι μόνο να διασκεδάζει όπως οι σημερινές εφφετζίδικες ταινίες που κατασκευάζει .
Θόδωρος Ε.