Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Thursday 10 May 2007

Brother (2000)

Υπόθεση (σε 5 γραμμές):
Ενας Ιάπωνας γκάνγκστερ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να σωθεί από επερχόμενο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με προορισμό τις Η.Π.Α. Εκεί θα βρει τον μικροαπατεώνα αδερφό του και χρησιμοποιώντας μια ποικιλία πειστικών μεθόδων (φωτιά και τσεκούρι που έλεγαν και οι παλιοί) θα δημιουργήσει τη δική του μικρή αυτοκρατορία. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όταν μπει στο μάτι της ιταλικής μαφίας....


Συντελεστές :
Εγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο ακαταμάχητος Τακέσι Κιτάνο, ο οποίος και είναι όλα τα λεφτά στην ταινία! Οι υπόλοιποι απλά συμμετέχουν.. επισκιαζόμενοι από τον «μικρό Θεό» –όπως λέει και ένας φίλος μου- Κιτάνο.

Γιατί το Brother?
Για τη στιλιζαρισμένη βία με φόντο την «ξένη» στον Κιτάνο Αμερική και για το -πάντα- υποβόσκον χιούμορ. Για την ψυχρή ατμόσφαιρα, την ωμότητα της φωτογραφίας και τα «αφτιασίδοτα» κοντινά καρέ του Τακέσι. Για τη στωικότητα απέναντι στο θάνατο, την τυφλή πίστη και υποταγή στον «αρχηγό»
Γιατί αφήνει μία αίσθηση δικαιοσύνης. Ο, τι ανεβαίνει κατεβαίνει, όπως λέει και ο Νεύτωνας.

Αγαπημένα σημεία:
Η σκηνή που «συνεδριάζουν» οι μαφιόζοι Ιταλοί με τους Ιάπωνες Γιακούζα και «βγάζουν» τα όπλα τους κάτω από το τραπέζι.
Οι σκηνές που αυτοτιμωρούμενοι οι Γιακούζα κόβουν τα δάχτυλα τους και ξεκοιλιάζονται. Σπλάτερ μεν... αξίζει δε.

Βρήκα στις Σημειώσεις του Κιτάνο:
- Οι δύο ταινίες που χαίρουν της προτίμησης του Τακέσι Κιτάνο είναι το 'To Live and Die in L.A. (1985)' του Ουίλιαμ Φρήντκιν και το 'Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974)' του Σαμ Πεκίνπα.

No comments: