Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Thursday 3 May 2007

The Shawshank Redemption (1994)

Υπόθεση σε (5 γραμμές) :
Ο Αντυ Ντίφρενς καταδικάζεται να εκτίσει ποινή δις ισόβια για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Μεταφερόμενος στη φυλακή Shawshank θα βρεθεί να παλεύει για την επιβίωση του με μοναδικό σύμμαχο έναν συγκρατούμενο του (τον Ρεντ) και την ελπίδα για να ζήσει...

Συντελεστές :
Η ταινία διαθέτει 2 από τους καλύτερους για μένα ηθοποιούς του Xόλιγουντ, τον Τιμ Ρόμπινς στο ρόλο του Andy και τον Μόργκαν Φρίμαν στο ρόλο του Red, ενώ σενάριο – σκηνοθεσία υπογράφονται από τον Φρανκ Ντάραμποντ.

Γιατί το The Shawshank Redemption:
Γιατί σπάνια το Χόλιγουντ μας χαρίζει τέτοιες ταινίες. Βαθιά ανθρώπινη, με τη φιλία και την ελπίδα να κυριαρχούν, καθηλώνει και συγκινεί, ενώ η ατμόσφαιρά της παραμένει και πολύ μετά τους τίτλους του τέλους. Για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, το επιβλητικό – καταθλιπτικό σκηνικό της πέτρινης φυλακής, για τις σωστές ισορροπίες στην αφήγηση και φυσικά το φινάλε...

Αγαπημένα σημεία :
Το τέλος του κρατούμενου γερο-Μπρουκς, η σκηνή με το πικ-απ και την κλασσική μουσική, το φινάλε... Α μην ξεχάσω και τη βαθύτατη ικανοποίηση που νιώθω στο (πολύ) ξύλο που τρώει ο Μπογκς από τους δεσμοφύλακες (οι περισσότεροι άνδρες θα συμφωνήσετε μαζί μου).

Ατάκες που θα μείνουν:
Red: Πρόσεξε γιατί η ελπίδα είναι επικίνδυνη

Andy: Έπρεπε να μπω στη φυλακή για να γίνω απατεώνας

Andy:
Ξέρεις τι λένε οι Μεξικάνοι για τον Ειρηνικό?
Red: Όχι .
Andy: Λένε ότι δεν έχει μνήμη. Εκεί θέλω να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου. Σ’ ένα ζεστό μέρος χωρίς μνήμη.

Έψαξα – βρήκα στις σημειώσεις μου :
- Η ταινία βασίζεται σε έργο του Στήβεν Κινγκ.
- Ο σκηνοθέτης, Φράνκ Ντάραμποντ, έχει κάνει και το The Green Mile επίσης βασισμένο σε έργο του Κινγκ.
- Ήταν εισπρακτική αποτυχία στο αμερικάνικο box-office (κόστος 25 εκατ. δολλάρια - είσπραξη 30 εκατ. δολλάρια) - Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά το κατέβασμα απο τις αίθουσες.
- Προτάθηκε για 7 Όσκαρ χωρίς να κερδίσει κανένα.
-Είναι νο 2 στην ψηφοφορία του imdb.com

1 comment:

suspiria said...

Πάρα πολύ καλή ταινία και με πολύ ξεχωριστές ερμηνείες. Το μόνο που με ενοχλει είναι που στην κατηγορία "prison-movies" την βάζουν πάνω από το "Midnight Express"