Σας παρουσιάζουμε περήφανα τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Friday 18 May 2007

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Υπόθεση (με 5 γραμμές):
Ο Στρατηγός Τζακ Ρίπερ θεωρεί οτι η Σοβιετική Ένωση έχει εκπονήσει ένα καταχθόνιο σχέδιο με στόχο τα σωματικά υγρά των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέσα στην παράνοια του αποφασίζει να κηρύξει, μόνος του, τον πόλεμο στον εχθρό. Οι Σοβιετικοί απειλούν με αντίποινα και ο Αμερικάνος Πρόεδρος προσπαθεί να τους πείσει ότι έιναι ένα μεμονωμέμο περιστατικό ενώ ταυτόχρονα έχει και το δύσκολο έργο να ανακαλέσει την επίθεση...


Συντελεστές :
Ο Στάνλευ Κιούμπρικ στη μοναδική του κωμωδία δημιουργεί ένα μαύρο και χαοτικό αποτέλεσμα. Στις καλύτερες του ερμηνείες ο Πίτερ Σέλερς (αφού εμφανίζεται σε τρείς ρόλους). Συμμετέχει ακόμα ο Τζωρτζ Σ. Σκότ, ενώ πρωτοεμφανιζόμενος είναι ο Τζέημς Ερλ Τζόουνς.

Γιατί το Dr. Strangelove;
Γιατι αποτελεί τον ορισμό της μαύρης κωμωδίας. Σε προσκαλεί στην παράνοια του ψυχρού πολέμου μέσα από το αρχαιότερο μέσο κριτικής... την σάτιρα! Κοφτεροί διάλογοι, μουντή ατμόσφαιρα, εκπληκτικές ερμηνείες... Ο κινηματογράφος στα καλύτερα του!

Αγαπημένα σημεία:
Η κλασσική σκηνή του Σλιμ Πίκενς που καβαλάει την ατομική βόμβα και οι σκηνές κρίσεις στο δωμάτιο πολέμου, όπου ο Σέλερς δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.

Βρήκα στις σημειώσεις μου:
- Η αγαπημένη ερμηνεία του Τζώρτζ Σ. Σκοτ
- Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας
- Το περιοδικό Premiere την συμπεριέλαβε το 2006 στις '50 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών'
-Βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις '100 καλύτερες κωμωδίες' του Αμερικάνου Κινηματογραφικού Ινστιτούτου (AFI)
- Ψηφίστηκε στην 14η θέση των 'Σημαντικότερων ταινιών όλων των εποχών' απο το Entertainment Weekly

1 comment:

Anonymous said...

Γεια σας,

Σας συγχαίρω για το site σας, πραγματικά καλύπτει όλο το κινηματογραφικό φάσμα στο πέρασμα των δεκαετιών. Ήθελα να ρωτήσω κάτι. Είδα στους φίλους και γνωστούς το site του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη. Τον γνωρίζετε προσωπικά; Είμαι ερωτευμένη μαζί του, είναι κούκλος!!! δεν πιστεύω να έχετε αντίρρηση. Υπάρχει περίπτωση να μου τον γνωρίσετε; Θα κάνω τα πάντα, τα πάντα!!!

Ειρήνη, Πειραιάς